Gözlük Camlarını Temizlerken Dikkat Edilmesi Gerekenler
Her gün kullanılan gözlükler zamanla kirlenerek görüş kalitesini azaltabilir. Gözlük üzerinde biriken yağ, kir ve tozu temizlemek için kullanılan yöntem ve materyaller sağlık açısından oldukça önem taşır. Tülbent, kâğıt peçete, kazak vb. eşyalarla temizlenen gözlükler ise hem gözlük camının çizilmesine neden olur hem de görüş kalitesinin düşmesine neden olur.
BU YÖNTEMLERDEN KAÇININ
Bu yanlışların birçok kişi tarafından yapıldığına dikkat çeken Amasya Üniversitesi’nden Optisyenlik Programı Öğretim Görevlisi Fulya Çetinkaya Kiraz, gözlük camını temizlerken akan suya tutulup nazikçe ovalanması gerektiğini ve durulandıktan sonra ise mikrofiber bezle kurulanabileceğini söyledi.
Gözlükteki kirlerin tülbent, peçete vb. eşyalarla silinmesinin gözlük camlarının silinmesine yol açtığını vurgulayan Kiraz, gözlüklerin gelişigüzel etrafa bırakılmasının da yanlış olduğuna dikkat çekerek şöyle dedi: “Genelde gözlük çıkartıldığında camları masanın yüzeyine değecek şekilde konuluyor.
Bu durumda gözlük camı çiziliyor. Ayrıca temizlerken tülbent, mont kenarı, kazak veya penye kenarıyla hemen camları silme eğilimi gösteriliyor. Bu kesinlikle çok yanlış. Gözlük camını çeşme suyuna tutup gözlük mendiliyle silerek temizleyebilirsiniz”
KİRLİ GÖZLÜK CAMI BAŞ AĞRISI YAPABİLİR
Kullanılmadığı zaman muhafaza kutusunda tutulması gerektiğine ve gözlüğün camlarının temizliğinin görüş netliği kazandırdığına değinen Fulya Çetinkaya Kiraz, “Uzun süre gözlük takmanız sonrası camlar kirlendiğinde baş ağrıları başlar. Camları temizleyerek göz kaslarının yorulmasını engellersiniz. Böylece daha net bir görüş sağlarsınız” diye konuştu.
Kiraz, İnsanların gözlük camı ve çerçevesinin bakımı için 6 ay veya en fazla bir yılda optikçilere başvurmasını tavsiye ederken, “Plaketlerini değiştirebilirler. Gözlüklerinizi temizlerler. Ya da görme probleminiz artmışsa önce bir göz hekimine giderek muayene olup arkasından optikçinizi ziyaret edebilirsiniz” şeklinde konuştu.